4.-5.6.2016 Julien Ryckenbusch seminaari Hauhovissa

Pääsimme Pösön kanssa peruutuspaikalle Julien Ryckenbuschin pitämälle seminaariin Hauhoviin. Julien kasvattaa maleja ja beusseja kennelnimellä du Domaine des Gardiens de la Vallee. Hänellä on oma koulutuskeskus, jossa pitää koulutuksia sekä hän kiertää pitämässä seminaareja. Suomeen hän tuli kouluttamaan tottelevaisuutta, ringiä sekä suojelua. Perjantaina oli ringi lähinnä mondioring, koska sitä Suomessa harrastetaan. Olisi ollut mielenkiitoista olla paikalla myös tuolloin, mutta en työkiireiden takia päässyt paikalle. Odotin oikein innolla Julienin kanssa treenaamista, koska hänellä on kokemusta beusseista paljon.

Lauantaina lähdin aamusta ajamaan kohti Hauhoa. Koulutukset oli tarkoitus aloittaa yhdeksältä. Julien piti ensin pienen esittelyn sekä esittelimme itsemme ja koiramme hänelle. Sovimme, että otamme aamupäivällä kaksi kierrosta tottista ja iltapäivällä teemme puruja. Ensimmäisellä kierroksella Julien halusi nähdä osaamisemme. No tottiksen suhteen minulla ei ollut suuria odotuksia, koska se on aina ollut minulle vaikein osa-alue opettaa koiralle. Etenimme koirakoissa koirien iän mukaan ja näin ollen olimme Pösön kanssa alkupään koirakoissa.

Vuoromme tultua tein Pösön kanssa seuraamista, jääviä sekä luoksetulon. Minulla on vaikeuksia hahmottaa tuleeko Pösö hyvin seuraamisessa, koska se on niin pieni ja se ei paina :D Tämän takia katson helposti koiraa kohti, jotta onko se oikeassa kohdassa. Tästä Julien myös huomautti, että kroppa pitäisi saada suoraksi. Yleisön mielestä Pösö suoriutui hyvin eikä seuraamispaikassakaan ollut suurempia ongelmia. Teimme makupalan avulla käännöksiä vasemmalle. Niissä takapään käyttö voisi olla parempaa; tämän olinkin jo tiedostanut. Toiselle kierrokselle meillä olisi teemana takapään käyttö sekä noutokapulan pito ja nouto. Kotitehtäväksi sain kierrättää Pösöä esim. pesuvadin päällä niin, että etutassut ovat vadin päällä ja takapää lattialla. Siitä lähdetään kiertämään vatia, jolloin takapää joutuu työskentelemään ja koordinaatio kehittyy.


Jopon veli Yeff oli myös tullut paikalle lauantai-päivälle. Oli mukava nähdä Tanjaa ja Yeffiä pitkästä aikaa. Yeff on harmaantuntu charmntisti kuonosta. Voi mikä vanhaherra siitä on tullut. Päivä eteni tottiksien merkeissä ja tuli meidän vuoro. Harjoittelimme targettia Pösön kanssa. Targettina meillä oli pyöreä peltinen levy. Ensin harjoiteltiin laittamaan etutassut targetin päälle ja siitä sitten kotiläksynä vadin tms. päällä pyörittää koiraa niin, että takajalat liikkuvat maassa vadin ympäri. Lisäksi harjoittelimme noutokapulan pitoa. Noutokapulan kanssa oli talvella vielä se haaste, että Pösö ei pitänyt sitä suussa. En tiedä, mitä kevään aikana on tapahtunut, mutta nyt se piti sitä suussa kuin vanha tekijä konsanaan :)

Grand Lutin Yeff
Iltapäivällä siirryimme purujen pariin. Ensimmäisenä olivat aloittelijat koirat ja siitä edettiin edistyneempiin kuten tottiksessakin. Lähtiessäni hakemaan Pösöä ekalle kierrokselle minua alkoi jännittämään jostain syystä niin paljon, että tuntui etten saa henkeä hetkeen kunnolla. No toki tämä oli ensimmäinen kerta, kun Pösöllä on joku toinen maalimiehenä kuin Teemu :) Sain rauhoiteltua itseni ennen kuin menimme kentälle Pösön kanssa ja loput jännitykset unohtui tyystin, kun pääsimme itse asiaan.

Ensimmäisellä kierroksella Julien hieman kokeili ja katseli millainen koira on. Aloitimme meidän omalla kankaisella kevythihalla, mutta vaihdoimme sen kesken treenin Julienin juuttiseen puolihihaan. Tulipa siinä vaihdon yhteydessä mieleen, että Pösö ei ole purrut aikaisemmin juuttiseen hihaan. Eipä tuo menoa näyttänyt haittaavan; ohjaajan pitäisi vain luottaa koiraana enemmän ;)


Hieman oli ranskalaisen muuvit erilaiset verrattuna omaan maalihieemme, mutta Pösö topakkana tyttönä antoi palaa täydellä teholla.  Toisella kierroksella Pösölle tehtiin samantyylinen treeni kuin ekalla kiekalla. Pösö vastasi hyvin Julienin uhkaan sekä puri hyvällä otteella. Ei voi olla kuin tyytyväinen tuosta pikku kirpusta <3 Alla koostevideo ensimmäisistä puruista lauantaina; en halua kyllästyttää teitä koko treenillä, joten saatte tyytyä koosteeseen ;)Kun kaikki koirakot olivat suorittaneet kaksi purukierrosta, oli aika päättää päivä. Lähdin ajamaan kotiin Pösön kanssa ja seuraavana aamuna virkeänä ja reippaana takaisin. Sunnuntaipäivä aloitettiin myös tottiksilla, mutta tällä kertaa tehtiin vain yksi kierros per koirakko. Sunnuntaille oli tullut pari uutta beussia, jotka eivät olleet lauantaina. Toinen niistä oli Manta pentu, joka oli aivan mainio tapaus. Voi, että siinä oli kyllä ihana pentu. Sini voi olla oikein ylpeä pikku Mantasta; saa nähdä mitä siitä isona tulee.

Manta des Monts du Lac
Pösön kanssa tottiksessa otimme häiriötä. Kerroin, että Pösö ottaa häiriötä etenkin toisista koirista. Toisia koiria emme kentälle ottaneet, mutta Julien teki häiriötä metallisella kannella, jota hän paukutteli. Hienosti Pösö keskittyi sivulla olemiseen ja seuraamiseen. Taas pääsivät tytöt minulle irvailemaan, että oliko tuossa joku ongelma.


Tällä kertaa otimme vain yhden kierroksen tottista ja sen jälkeen siirryimme puruihin; tosin pienen ranskalaisen tauon jälkeen :) Ranskalaisilla ei nuo aikataulut oli niin justiinsa, jonka huomasimme myös NE:ssä Ranskassa :D Ekalla kierroksella keskityimme enemmän saalispuolen vahvistamiseen, joka on Pösöllä heikompi osa-alue. Se tuppaa haukkumaan turhaumaa, kun pitäisi saalistaa :) Eipä siihen auta kuin harjoittelemien, jotta viettialueet selkiytyisivät ja täytyy muistaa, että Pösö on vielä niin nuori. Se vielä kehittyy henkisesti hyvinkin paljon muutaman vuoden aikana. Julien huomautti minulle, että koiran olisi hyvä tulla haukkumatta kentälle. Pösöhän haukkui koko matkan autolta kentälle.


Toisella kierroksella Pösölle otettiin uutena elementtinä piilo. Se ei ole aikaisemmin haukkunut edes Teemua piilolla. No ei se auttanut kuin kokeilla ja hyvinhän tuo siitä selviytyi. Näitä toistettiin muutama kerta. Julien sanoi, että väsymys alkoi näkymään, että iskut eivät olleet enää niin nopeita ja napakoita, mutta eihän tuo ole ihme tällaisen viikonlopun jälkeen :) Olen erittäin ylpeä ja tyytyväinen Pösöstä; se nuoresta iästä huolimatta kykeni vieraan maalimiehen kanssa toimimaan henkisesti rankoissa treeneissä ja jaksoi hyvin pitkät treenit kahtena päivänä ottaen huomioon, että emme ole niin paljon puruja kuitenkaan treenanneet vielä sekä sille tuli uusia elementtejä, joita ei olla aikaisemmin edes tehty. On se sellainen Söpö Pösö. Alla kooste sunnuntain tokan kiekan puruista.


Sunnuntaipäiväkin alkoi olla lopuillaan ja oli aika vetää leiri yhteen. Julien oli oikein otettu suomalaisten beussien koulutustasosta ja kehui, että Suomessa on koirien koulutus korkealla tasolla myös beussien osalta. Itse olin tyytyväinen leirin antiin varsinkin purujen suhteen. Sain varmuutta siihen, että Pösöstä on lajiin, vaikka välillä on epäilyjä ollut tämän suhteen. Se on niin erilainen kuin äitinsä, joten ohjaajalla on ollut hieman sopeutumista :) Pitää uskoa ja luottaa koiraan niin homma sujuu. Kuvia leiristä löytyy: http://mimma.kuvat.fi/kuvat/4.-5.6.2016+Julien+Ryckenbusch+seminaari+Hauho/

Kiitos Susanna leirin järjestämisestä ja että sain tulla mukaan! Kiitos kaikille leiriläisille mukavasta viikonlopusta!  Merci Julien! Lisäksi kiitos Johannalle, Elisalle ja Tanjalle Pösön treenien kuvaamisesta kameralla ja videokameralla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti